Makaron w sosie śmietanowo jakimś :)

piątek, lipiec 23, 2021

Ten przepis będzie dziwny, ale taki mój, bo to totalny miks, a wyszedł żenial 😛

Co potrzebujecie:

  1. boczek – najlepiej pokrojony, po co się męczyć :) np. w biedrze są gotowce – całe opakowanie
  2. Pól białej cebuli – może być cała jak ktoś lubi
  3. Słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dynii, w oleju
    (+ pomidory suszone w proszku 3 małe łyżeczki
  4. Śmietanę 18% dużą
  5. 1 mozarellę
  6. Pieczarki – o których ja zapomniałam tzn kupiłam, ale nie dodałam:P
  7. Świeżą bazylię (lub sproszkowaną)
  8. Pomidory
  9. Szczypiorek
  10. Makaron penne, świderki lub inne zawijaski  (ja mm penne)

Krok 1 – Boczek wrzucacie na patelnie – mi najlepiej szło w woku i smażycie aż się podrumieni.

Krok 2 – Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i jak boczuś już wytopi swój tłuszczyk – dodajecie pomidoriksy i od razu cebulkę i smażymy. Ile? Tak, żeby się wszystko ładnie przyrumieniło, zeszkliło i było chrupiące, na wolniejszym ogniu z 10 minut na oko 😛

Krok 3 – Tamto się ładnie smaży ty zrób sosik – olej, który został z suszonych pomidorów przelej do małej miseczki, dodaj bazylię, trochę słodkiej papryki – dużą łyżkę oregano – na oko ile kto lubi, trochę suszonych pomidorów proszkowych – wiecie tych takich zasuszonych i wymieszaj.

Krok 4 – Jeśli pamiętasz o pieczarkach, to jest ten moment żeby je dodać – pokrojone wcześniej – wiadomo.

Krok 5 – Makaron już się ugotował – odcedź i odstaw na chwilę.

Krok 6 – Zmniejsz teraz ogień i dodaj śmietanę – wymieszaj a następnie dodaj sosik, który wcześniej robiliśmy, wymieszaj i posyp mozzarellą.

Jak wszystko się ładnie rozpuści wsyp makaron wymieszaj całość i nałóż na talerz.

Całość posyp szczypiorkiem, a na środek daj jeszcze świeżą bazylię.

Gotowe :) Do tego woda z malinkami w kieliszku i poczujesz się jak w dobrej restaurazione :)

Voila!