Ostatnio opisywałam Wam mój wybór jeśli chodzi o piekarnik i mikrofalówkę. Dzisiaj czas na okap oraz płytę indukcyjną. Okap w mojej kuchni, po za tą oczywistą, pełni rolę ozdobną. Chciałam aby na ścianie z półeczkami wisiał duży, fajny okap, który będzie też taką moją perełką, i to zdecydowanie się udało. Na początku bałam się tylko jak będzie z czyszczeniem takiej szklanej powierzchni, ale niepotrzebnie. Okap ten, a mam model kominkowy Amica OKP6547S jest wyposażony w panele dotykowe umieszczone pod szklaną powłoką. Dzięki temu nie tylko szybko i bez przeszkód czyszczę panel, ale mam też łatwy dostęp do wszystkich funkcji okapu. Sensory są umieszczone pod powierzchnią szkła, a nie na niej, dzięki czemu nie ma wystających elementów jak np. przycisków sterowania.
Dodatkowo okap ten wyposażony jest w innowacyjny system energooszczędnego oświetlenia diodowego. Diody LED są niezwykle żywotne oraz emitują jasne, przyjemne światło, które nie męczy oczu a daje super dodatkowe źródło światła, co podczas gotowania, zwłaszcza wieczorem jest bardzo przydatne.
Oczywiście razem z okapem wybrałam też płytę indukcyjną marki Amica. Mój model to PI6544NSTK i od razu muszę podkreślić chyba najfajniejszą funkcję – FlexiSpace. Co to oznacza? Cewki indukcyjne w tym urządzeniu nie są okrągłe, a kwadratowe, co pozwala na maksymalne wykorzystanie powierzchni płyty. Większa powierzchnia grzania to oczywiście większe możliwości!
Super jest też Hob&Go. Położenie garnka w dowolnym miejscu na płycie automatycznie aktywuje odpowiednie pole grzejne. Następnie wystarczy tylko ustawić moc grzania i gotowe Ale co powiecie na AutoBridge, czyli automatyczne łączenie pól w jedno? Ta funkcja sama rozpoznaje pozycję dużego garnka i łączy pola, tworząc jedno duże. Strefa grzania odpowiada kształtowi garnka. Wzrasta nie tylko efektywność gotowania, ale również wygoda użytkowania
Kolejną fajną funkcją jest CheckPot, dzięki której sprawdzisz czy masz odpowiedni garnek i czy naczynie w pełni wykorzystuje moc płyty. Dodatkowo w płycie Amica zastosowano rozwiązanie, które pozwala na szybkie ustawienie temperatury dopasowanej do aktualnych potrzeb. 42 ⁰C to temperatura idealna do topienia masła czy czekolady. W 70 ⁰C podgrzejesz zupę i sosy. W 94 ⁰C ugotujesz makaron lub ryż. A jeśli masz mało czasu i chcesz szybko coś podgrzać wykorzystaj funkcję PowerBooster. Funkcja ta zwiększa moc grzania i pozwala na szybsze przygotowanie potraw. Wodę zagotujesz w mniej niż 3 minuty! Krótszy czas gotowania czy smażenia, to także mniejsza strata cennych substancji odżywczych. Szybko i zdrowo! A do tego płyta jest niezwykle intuicyjna.
I jak Wam się podoba?
A jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda moja kuchnia to zapraszam Was na film. Opis innych sprzętów znajdziecie tu:
Obserwuj mnie na